Kategoria: Mąka
Mąka jest to produkt spożywczy, który uzyskuje się z mielenia ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza czy ryż. Jest to sypka substancja biała, delikatna w dotyku, która jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw w kuchni.
Mąkę możemy dodawać do wielu różnych potraw w celu uzyskania pożądanej konsystencji lub smaku. Wypieki takie jak chleb, ciasta, muffiny czy bułki, wymagają mąki do ich przygotowania. Mąkę możemy również stosować jako zagęstnik w zupach, sosach i daniach mięsnych.
Możemy rozsypać mąkę na blat stołu, aby ułatwić sobie wałkowanie ciasta lub posypać nią naszą powierzchnię roboczą, aby uniemożliwić przyleganie ciasta. Mąkę możemy również dodawać do zapraw, aby nadać im odpowiednią konsystencję, a także do panierowania mięsa lub ryb.