Co można zrobić z borówki amerykańskiej?

co zrobić z borówki amerykańskiej

Gdy sezon na owoce w pełni, często zastanawiamy się, co można zrobić z borówki amerykańskiej? Może dżem z borówki amerykańskiej będzie dobrym rozwiązaniem? Wypróbuj sprawdzony przepis na ciasto z borówki amerykańskiej.

Owoce są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Zatem, gdy lato, lub wczesna jesień w pełni, warto codziennie włączać je do swojej diety. Jednak, jakie sprawdzone przepisy wykorzystać na to, co można zrobić z borówki amerykańskiej? To popularny składnik soków, przetworów, sosów do wytrawnych dań, a także ciast i tortów, naleśników, czy też owsianek. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, a ich delikatny, kwaskowaty smak uwielbiają zarówno starsi, jak i młodsi. Masz ochotę na lody, kiedy doskwiera upał? Zmiksuj zmrożone borówki amerykańskie z jogurtem greckim, dodaj ulubiony słodzik, a także bakalie i zajadaj ze smakiem. Sprawdzone przepisy na lody, nie tylko doskonale schłodzą, ale także dostarczą organizmowi cennych mikroskładników, dzięki owocowym dodatkom.

Dżem z borówki amerykańskiej

Z owoców warto przygotować przetwory, zatem dżem z borówki amerykańskiej jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie tego cennego i odżywczego składnika.

Ciasto z borówki amerykańskiej

Na przygotowanie dżemu z borówki amerykańskiej będziesz potrzebował:

  • borówek amerykańskich, około 5 szklanek,
  • cytryny,
  • miodu – tutaj wedle uznania, jeśli lubisz słodsze przetwory, warto dać go więcej.

W dużym garnku umieść borówki, zalej je niewielką ilością wody i gotuj na małym ogniu. Dodaj skórkę z połowy cytryny i trochę soku i miód. Całość duś przez 10 minut, a następnie przełóż do słoika i zakręć. Odwróć naczynie do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia. Dżem z borówki amerykańskiej gotowy! Można także skorzystać podczas produkcji przetworów z żelatyny spożywczej, lub innych produktów zagęszczających. Wszystko zależy od preferencji.

Ciasto z borówki amerykańskiej

Ten bogaty w witaminy owoc często bywa stosowany do słodkich wypieków, takich jak ciasto z borówki amerykańskiej. Za każdym razem wychodzi wilgotne i pyszne. To jeden z tych wypieków, którego nie wymaga wielogodzinnej pracy w kuchni. Przygotowanie jest proste i szybkie. Nastaw piekarnik z funkcją termo obiegu, na 170 stopni. Do większej miski wsyp cukier (około pół szklanki), a także wbij pięć jajek. Miksuj składniki za pomocą urządzenia kuchennego, do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania, dodaj ¾ szklanki oleju. Przygotuj kolejną mieszankę w drugiej misce – połącz dwie szklanki mąki i niewielką ilość proszku do pieczenia. Do masy, wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj. Wylej całość na formę, a wierz wyłóż świeżymi owocami. Ciasto z borówki amerykańskiej piecz około 45 minut, sprawdzając pod koniec suchym patyczkiem, czy wypiek jest gotowy. Warto uważać, ponieważ często ciasto z borówki amerykańskiej, nim całkowicie przestygnie, zostanie w znacznej często spałaszowane przez domowników. Wypieki z borówki amerykańskiej cieszą się ogromną popularnością – kruche tarty, torty, muffinki lub ciasta z nadzieniem, to sprawdzone przepisy, które warto wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *