Kluski przecierane czy też kluseczki z ziemniaków to proste danie, dzięki któremu możemy nieco wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa. Często bowiem, w wielu polskich domach, kluseczki przecierane przez sito nieustannie gościły na stołach, nie tylko od święta.
Kluski przecierane nie wyglądają zbyt pięknie, natomiast smakują wybornie! Często określane są mianem szare kluski i właśnie ta nazwa jest lepiej znana w poszczególnych rejonach Polski. To taki typ dania, które nie wymaga wiele pracy i nie jest czasochłonne. Zatem zabieramy się do naszych przygotowań – jak zrobić kluski przecierane?
Dania, w których główną rolę odgrywają ziemniaki, to nie tylko placki ziemniaczane. Można z powodzeniem włączać inne przepisy do codziennej diety, zwłaszcza takie, które są proste i urozmaicone o ulubione dodatki.
Jak zrobić kluski przecierane przepis
Aby stworzyć kluski przecierane przepis wymaga niewielu składników. Przygotuj:
- ziemniaki,
- mąkę pszenną,
- sól,
- jajko,
- odrobinę skrobi ziemniaczanej,
- opcjonalnie dodatki w postaci cebulki, dobrej jakości boczku wędzonego i oleju.
Przepis na kluski przecierane przez sito:
Kluski przecierane najlepiej przygotować z ziemniaków sypkich, które zawierają dużo skrobi, a przy tym mało wody. Podczas obróbki warzyw można skorzystać z urządzenia kuchennego, które zetrze na drobno produkty. Jeśli jednak nie posiadamy takiego sprzętu, z powodzeniem warto użyć tarki o drobnych oczkach. Szare kluski wzięły swoją nazwę od specyficznej barwy surowych ziemniaków, które to pod koniec procesu przygotowania, uzyskują szarawy kolor. Kolejnym krokiem będzie odsączenie masy z nadmiaru wody – warto to zrobić przy użyciu czystej ściereczki lub ręcznika. Następnie wsypać należy skrobię ziemniaczaną, sól, a także dodać jajko i mąkę. Niezwykle istotna jest konsystencja masy – powinna być podobna do budyniu. Można to sprawdzić w łatwy sposób, wystarczy nabrać część na łyżkę – nie powinna się wylewać, ani być za bardzo sztywna. Ostatni etap to przygotowanie wody i rozprowadzenie ciasta. Kluseczki z ziemniaków nakładać można bez specjalnego formowania, od razu do zagotowanej wody. Po około minucie, warto delikatnie pomieszać, gdyż ciasto może osadzać się na dnie garnka. Kiedy upłynie około 8 minut, a masa wypłynie na wierzch, można wyciągać szare kluski przy użyciu łyżki cedzakowej.
Kluski przecierane przez sito w domu
Tradycyjne szare kluski, niegdyś przygotowywane były inaczej. Nasze babcie często wykorzystywały ku temu urządzenia kuchenne, dzięki którym powstawały kluski przecierane przez sito, Wówczas zyskiwały one symetryczny kształt – stąd finalnie potrawa nabiera zupełnie innego wyglądu. To ulubione danie Polaków, przywołujące wspomnienia z dzieciństwa. Aby przelać wcześniej przyrządzone ciasto do garnka z zagotowaną wodą, należy przygotować sito z dużymi oczkami. Umieszczamy przedmiot nad garnkiem, a następnie przelewamy masę przez sito – kluseczki z ziemniaków wyjdą równe. Trik ten przyda się, gdy mamy w domu niejadka, który zwraca szczególną uwagę na wygląd potrawy.