Jak zrobić karkówkę w piekarniku?

karkówka w piekarniku

O tym, jak zrobić karkówkę w piekarniku, ile czasu piec karkówkę w piekarniku, warto wiedzieć, aby zaserwować wybitne danie swoim gościom. To potrawa, która może być przygotowywana na wiele sposobów. Karkówka z piekarnika z cebulą zaskoczy wszystkich miękkością i wyjątkowym aromatem.

Kiedy zjazd rodzinny za pasem, warto wiedzieć, jak zrobić karkówkę w piekarniku. Przygotuj następujące składniki:

  • dobrej jakości karkówkę wieprzową,
  • kilka ząbków czosnku,
  • obfitą ilość przypraw: soli, pieprzu, majeranku, kminku, chilli, a także ziaren kolendry.

Mięso dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek pokrój w plastry i rozbij z przyprawami w moździerzu. Tak skomponowaną pastę wetrzyj w mięso i pozostaw na około 24 godziny dla przejścia wszystkich smaków. Można marynatę trzymać dłużej, nawet do 48 godzin. Pamiętaj jednak, aby mięso zawinąć na ten czas w folię spożywczą. Można również dodać warzywa, które nadadzą dodatkowego aromatu. Świetnym przykładem takiego połączenia jest karkówka z piekarnika z cebulą.

Ile czasu piec karkówkę w piekarniku?

Podczas przygotowania tego dania, często pojawia się zapytanie, ile czasu piec karkówkę w piekarniku? Mięso najlepiej trzymać w urządzeniu przez 2 i pół godziny. Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze! Ustaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza z funkcją góra dół. Dzięki zastosowaniu powyższego przepisu, już nie będziesz pytał nieustannie, jak upiec karkówkę w piekarniku? W piekarniku również można piec ziemniaki, które smakują jeszcze lepiej niż gotowane.

Ile czasu piec karkówkę na grillu?

Miłośnicy gotowania na świeżym powietrzu, na pewno zastanawiają się, ile czasu piec karkówkę na grillu. Plastry karkówki o grubości około 1 cm należy piec 5-8 minut z każdej strony. Istotne jest, aby mięso wrzucać na już rozgrzany ruszt i pilnować momentu przewracania.

karkówka na grillu

Soczysta karkówka z piekarnika

Soczysta karkówka z piekarnika to idealny wybór na uroczysty obiad dla całej rodziny. Doskonale nada się na wszelkie imprezy oraz okoliczności. Soczysta karkówka z piekarnika właściwie sama się przygotowuje. Zatem warto postawić na tę potrawę, aby nie tylko zrobić wrażenie na gościach, ale także zaoszczędzić na czasie. Doskonała wychodzi również ówcześnie pokrojona w plastry. Takie danie można z powodzeniem podawać również na zimno, jako dodatek do chleba, sałatek, czy też galaret. Marynowana karkówka z piekarnika w plastrach często pojawia się na polskich stołach w okresie świątecznym. Wówczas doskonale smakuje w towarzystwie tradycyjnych potraw i przetworów.

Karkówka z piekarnika z cebulą

Kolejnym przepisem wartym zainteresowania, jest karkówka z piekarnika z cebulą, kukurydzą i pieczarkami. Czas jej przygotowania wynosi około dwóch godzin, jednak jest potrawą, której miękkie mięso i aromatyczny, warzywny sos zadowoli każdego smakosza. Przygotuj składniki – mięso oczyść, pokrój na równe kawałki i natrzyj marynatą z ulubionych przypraw. Warto, aby tak przygotowana karkówka odczekała około godziny. W tym czasie pokrój pieczarki oraz cebulę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Ułóż warzywa na dnie naczynia żaroodpornego, a na wierzch podaj plastry mięsa. Soczysta karkówka z piekarnika będzie gotowa po 2 godzinach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *