Szare kluski thermomix

szare kluski thermomix

Szare kluski to danie może niezbyt estetyczne, jednak niezwykle pyszne. Szare kluski thermomix przygotowuje się niezwykle szybko, a wariacje smakowe, które można stworzyć dzięki obecności kilku dodatków będą stanowiły doskonały posiłek dla każdego, niezależnie od wieku. Zatem, jak się robi szare kluski? Jak zrobić szare kluski śląskie? A jak przygotować szare kluski z twarogiem?

Dla każdego, kto posiada urządzenia kuchenne usprawniające prace, przygotowanie smacznych posiłków przychodzi szybciej i łatwiej.

Dlatego szare kluski thermomix to kwestia kilkudziesięciu minut. Aby przygotować takie danie, potrzebujesz:

Jak się robi szare kluski? Umieść ziemniaki w naczyniu urządzenia i zmiksuj na bardzo drobno, stosując tryb 15 sekund/obroty 10. Następnie masę odsącz z wody, lub odlej nagromadzoną ciecz. Dodaj mąkę oraz przyprawy i ustaw tryb mieszania przez 2 minuty. Pamiętaj, że konsystencja ciasta ma ogromne znaczenie – musi być elastyczna i mało zbita, aby kluski nie były twarde, ani nie rozpadły się. Masę nanoś niewielkimi porcjami do gotującej się wody. Po minucie, delikatnie wymieszaj i trzymaj na ogniu do momentu wypłynięcia ciasta na wierzch – około 8 minut. Pyszne, szare kluski thermomix gotowe. Warto także wspomnieć, iż kaloryczność takiej potrawy nie jest duża. Potrawa ta składa się z ziemniaków, które mają blisko 77 kcal/100 gramów, natomiast mąka pszenna – 364 kcal/100 gram jest jedynie dodatkiem. Dlatego szare kluski kcal, ze względu na ich niewielką ilość może być z powodzeniem włączana także do jadłospisu osób, które są na redukcji.

Szare kluski z twarogiem

Szare kluski z twarogiem to propozycja na posiłek dla każdego. Zwłaszcza najmłodsi uwielbiają się zajadać tym pysznym daniem. Można je podawać ze skwarkami, ale solo również smakują wybornie. Aby stworzyć to danie, wystarczy przygotować kluski zgodnie z przepisem na szare kluski thermomix. Jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia w swojej kuchni, ziemniaki można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pozostała część przepisu pozostaje bez zmian. Gotowe danie należy posypać twarogiem, a także odrobiną soli. Szare kluski z serem wyjdą delikatne w smaku i pożywne, ze względu na obecność białka w posiłku.

Szare kluski z boczkiem

Szare kluski z boczkiem to kolejna, wyśmienita propozycja na obiad, zwykle dla starszych smakoszy. Chociaż zdarza się, iż młodsi również ze smakiem zajadają się tą potrawą. Aby wyszły bardziej treściwe, warto przygotować szare kluski z jajkiem. Zacznij od obrania i starcia ziemniaków na tarce o drobnych oczkach. Oczywiście możesz warzywa obrobić w urządzeniu kuchennym. Warto także wycisnąć nadmiar wody. Następnie wbij jajka, dodaj mąkę, sól i dobrze wymieszaj. Konsystencja powinna być gęsta, jednak taka, żeby można było swobodnie manewrować w niej łyżką. Kolejny krok to ugotowanie ciasta w posolonej wodzie. No i ostatni składnik, boczek – pokrój go w drobną kostkę i usmaż na patelni. Danie to można także urozmaicić o kolejny, smakowity dodatek, zwłaszcza jesienną porą, wówczas szare kluski z boczkiem i kapustą stanowić będą pyszny i pożywny posiłek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *