Szare kluski śląskie, które wybornie smakują razem z aromatycznym mięsem, przygotujesz w następujący sposób:
- ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przez specjalną maszynkę,
- surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody, przy użyciu czystej ściereczki,
- połącz obie masy, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników,
- przy pomocy dłoni uformuj małe, spłaszczone kulki, wielkości orzecha włoskiego i małym palcem zrób niewielkie wgłębienie u góry,
- wrzucaj kluski do gotującej się, posolonej wody i po minucie delikatnie przemieszaj,
- po około 8-10 minutach, kiedy wszystkie wypłyną na powierzchnię, wyciągnij je przy pomocy łyżki cedzakowej.
Przepis ten stanowi doskonały przykład na przygotowanie pysznego dania, jakim są kluski szare z gotowanymi ziemniakami. Można również przygotować szare kluski z surowych ziemniaków tu przepis na szare kluski z surowych ziemniaków. Smakują wybornie z pieczoną piersią, polane aromatycznym sosem.
Szare kluski z kapustą
Szare kluski z kapustą to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Pyszne danie, wzbogacone zasmażoną kapustą, często przygotowywane było przez nasze babcie. Jest także niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy ugotować kiszoną kapustę z ulubionymi przyprawami i ziołami, a na końcu podsmażyć z zasmażką składającą się z boczku, cebulki oraz mąki. Palce lizać!