Szare kluski śląskie

szare kluski śląskie

Szare kluski śląskie, które wybornie smakują razem z aromatycznym mięsem, przygotujesz w następujący sposób: 

  • ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przez specjalną maszynkę,
  • surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody, przy użyciu czystej ściereczki,
  • połącz obie masy, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników,
  • przy pomocy dłoni uformuj małe, spłaszczone kulki, wielkości orzecha włoskiego i małym palcem zrób niewielkie wgłębienie u góry,
  • wrzucaj kluski do gotującej się, posolonej wody i po minucie delikatnie przemieszaj,
  • po około 8-10 minutach, kiedy wszystkie wypłyną na powierzchnię, wyciągnij je przy pomocy łyżki cedzakowej.

Przepis ten stanowi doskonały przykład na przygotowanie pysznego dania, jakim są kluski szare z gotowanymi ziemniakami. Można również przygotować szare kluski z surowych ziemniaków tu przepis na szare kluski z surowych ziemniaków. Smakują wybornie z pieczoną piersią, polane aromatycznym sosem.

Szare kluski z kapustą

Szare kluski z kapustą to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Pyszne danie, wzbogacone zasmażoną kapustą, często przygotowywane było przez nasze babcie. Jest także niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy ugotować kiszoną kapustę z ulubionymi przyprawami i ziołami, a na końcu podsmażyć z zasmażką składającą się z boczku, cebulki oraz mąki. Palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *