Po smacznym obiedzie pora na zmywanie naczyń, zawsze trudno się do tego zabrać, dlatego powstały zmywarki. poniżej znajdziesz informacje w jaki sposób należy układać naczynia do zmywarki, czego unikać i jakie naczynia można myć w zmywarce.
Jak poprawnie załadować naczynia do zmywarki:
- Usuń resztki jedzenia – przed załadowaniem naczyń do zmywarki, usuń ze stołu wszelkie resztki jedzenia. Dzięki temu unikniesz zatkanych filtrów i zapewniasz lepsze czyszczenie.
- Właściwe ułożenie – ułóż naczynia w taki sposób, aby wszystkie były skierowane do środka zmywarki, a nie do góry nogami. Talerze powinny być ustawione pionowo, a sztućce układane w koszyczkach do sztućców z rączkami skierowanymi w dół.
- Użyj koszy – użyj koszy na sztućce i małe naczynia, takie jak filiżanki i kubki. Kosze pomogą w organizacji naczyń i zapobiegną ich przypadkowemu przemieszczaniu się podczas cyklu zmywania.
- Unikaj przeciążenia – nie przeciążaj zmywarki. Upewnij się, że naczynia nie są ułożone zbyt gęsto, co może uniemożliwić skuteczne ich umycie.
- Rozstaw filiżanki – umieszczaj filiżanki z wystającym uchem w odstępach, aby zapobiec ich przypadkowemu zaczepieniu podczas zmywania.
- Duże naczynia – duże naczynia takie jak garnki, patelnie i tace powinny być ułożone na dolnej półce zmywarki, aby nie zacieniać mniejszych naczyń na górze.
Dokładne rady dotyczące układania naczyń można znaleźć w instrukcji obsługi zmywarki. Poprawne ułożenie naczyń w zmywarce pozwoli na ich dokładne umycie, co z kolei skutkuje oszczędnością czasu, energii i wody w porównaniu do ręcznego mycia.
Kolejne ważne wskazówki dotyczącyce załadunku naczyń do zmywarki:
- Zmienne programy – zmywarki oferują różne programy mycia, więc upewnij się, że wybierasz odpowiedni program dla typu naczyń, które chcesz umyć. Na przykład, jeśli masz naczynia z tłustymi resztkami jedzenia, wybierz program o wyższej temperaturze i intensywności.
- Zróżnicowane naczynia – jeśli w jednym załadunku masz różne rodzaje naczyń, rozważ podzielenie ich na grupy, aby zapewnić ich dokładne umycie. Na przykład, umieść naczynia ze szkła w osobnym koszu, a naczynia z tworzywa sztucznego w innym.
- Szklanki i kubki – jeśli w twojej zmywarce jest kosz na kubki, zawsze umieszczaj je w koszu z uchwytem skierowanym w dół, aby zapobiec ich przypadkowemu przewróceniu się i wypełnieniu się wodą.
- Naczynia drewniane – naczynia drewniane, takie jak deski do krojenia, nie powinny być myte w zmywarce, ponieważ mogą się zniszczyć. Zamiast tego ręcznie je umyj.
- Ostrza noży – ostre noże należy umieścić ostrzem skierowanym w dół, aby uniknąć przypadkowego skaleczenia.
- Szkło i porcelana – szklane i porcelanowe naczynia powinny być myte w programie o niższej temperaturze, aby uniknąć ich pęknięcia lub uszkodzenia.