Odzież gastronomiczna – ubranie dla pracownika kuchni

W prawie każdej branży specjalistyczna odzież pełni ważną rolę i nie inaczej jest w gastronomii. Odzież gastronomiczna dla pracownika kuchni to nie tylko ubrania wyróżniające go spośród pozostałego personelu lokalu. To także istotny element odpowiadający przyjętym zasadom higienicznym i przepisom bezpieczeństwa. Mówiąc wprost: specjalistyczna odzież gastronomiczna jest nieodłącznym elementem każdej profesjonalnej kuchni.

Czym charakteryzuje się specjalistyczna odzież gastronomiczna?

Kiedy mowa o odzieży gastronomicznej, na myśl najczęściej przychodzą eleganckie, białe uniformy szefów kuchni. To zapewne jeden z najbardziej rozpoznawalnych „wizerunków” tej profesji na świecie. Chociaż ta tradycyjna prezencja ma swoje korzenie w historii, odzież dla pracownika kuchni ewoluowała, dostosowując się do nowoczesnych standardów, również modowych. Podstawowym wymogiem odzieży gastronomicznej jest jej praktyczność. Często zatem wykonana jest z łatwych do czyszczenia materiałów, w które zabrudzenia nie wnikają tak intensywnie, jak w zwykłą odzież, a także zapewniających odporność na wysokie temperatury. Poszczególne ubrania specjalistyczne, chociażby takie, odzież gastronomiczna ze sklepu sklep.technica.pl, szyte są z tkanin zapewniających prawidłową cyrkulację powietrza, co dodatkowo przenosi się na komfort ich noszenia. Co więcej, są dostępne nie tylko w białym kolorze!

Bluzy gastronomiczne

Jednym z kluczowych elementów odzieży są oczywiście bluzy gastronomiczne, czyli górny element garderoby. Standardowo dostępne w białym kolorze, coraz częściej spotykane są także w innych barwach, zwłaszcza w restauracjach o bardziej nowoczesnym i swobodnym charakterze. Bluza gastronomiczna powinna mieć praktyczne kieszenie, które pomagają w przechowywaniu niezbędnych akcesoriów takich, jak termometry kuchenne czy długopisy. Kolejnym ważnym elementem są dobrze dopasowane rękawy, które nie krępują ruchów, przy jednoczesnym zapewnieniu ochrony przed gorącymi palnikami, parą czy rozpryskującym tłuszczem. Ważne jest ponadto dobranie bluzy w taki sposób, by zakładanie jej, zapinanie i zdejmowanie także pozostawały wygodnymi czynnościami.

Spodnie i fartuchy gastronomiczne

Komfort i bezpieczeństwo – to główne cechy dobrych spodni gastronomicznych. Muszą one zapewniać swobodę ruchów i być wykonane z trwałych, łatwo zmywalnych materiałów. Często są to spodnie z gumką lub sznurkiem w pasie, które można szybko zdjąć w razie potrzeby. Bardzo pomocne mogą okazać się także modele z dodatkowymi kieszeniami. Fartuchy gastronomiczne to kolejny nieodłączny element odzieży, przeznaczony dla pracownika kuchni. Stanowią one dodatkową warstwę ochronną dla użytkownika, zapewniając mu bezpieczeństwo podczas gotowania. Podobnie, jak spodnie i bluzy, powinny być wykonane z materiałów nadających się do łatwego czyszczenia.

Czapki gastronomiczne i buty dla gastronomii

Czapka gastronomiczna pełni dwie podstawowe funkcje. Po pierwsze, zasłania włosy pracowników, chroniąc żywność przed dostaniem się do niej niepożądanych zanieczyszczeń. Po drugie, działa jak efektywna bariera osłaniająca twarz przed nadmiernym poceniem się. Głównym celem noszenia okryć głowy jest zachowanie higieny w kuchni. Praca w kuchni często wiąże się z wielogodzinnym staniem lub chodzeniem (tak, wbrew pozorom kucharze wykonują codziennie sporo kroków), dlatego kluczowe jest, aby obuwie gastronomiczne było wygodne. Jednak równie ważne jest to, aby zakładane w kuchni buty zapobiegały poślizgnięciu się i upadkowi – podłogi w kuchni mogą być momentami śliskie, a upadek może prowadzić do poważnych obrażeń. Nie mogą być przy tym zbyt ciężkie – by nie obciążać niepotrzebnie nóg użytkownika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *