
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym gruczoł tarczowy nie produkuje wystarczającej ilości hormonów – tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). To z kolei prowadzi do spowolnienia procesów metabolicznych w organizmie. Niedoczynność tarczycy miewa różne przyczyny. Powodują je między innymi niedobór jodu, uszkodzenie narządu leczeniem, zaburzenia przysadki mózgowej albo choroby autoimmunologiczne, na przykład choroba Hashimoto.
Leczenie niedoczynności tarczycy opiera się na podawaniu lewotyroksyny, natomiast odpowiednia dieta może wspierać terapię, poprawiać metabolizm i łagodzić niektóre objawy. Odpowiednio skomponowany jadłospis pomaga w złagodzeniu objawów oraz poprawie samopoczucia. Jakie produkty przewidziane w diecie na niedoczynność tarczycy szczególnie wspierają uregulowanie pracy tego narządu?
Znaczenie składników odżywczych w diecie – niedoczynność tarczycy
Dostarczenie tarczycy odpowiednich składników odżywczych jest niezwykle istotne ze względu na rolę tego narządu w regulacji procesów metabolicznych. Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na produkty zawierające selen, cynk czy jod. Mają one bowiem pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, dlatego jego niedobór może pogłębiać problemy zdrowotne. Natomiast selen wspiera konwersję hormonu T4 do aktywnej formy T3. To z kolei ma kluczowe znaczenie dla utrzymania procesów metabolicznych w prawidłowym stanie. Cynk również bierze udział w produkcji hormonów, dlatego jego odpowiednia podaż jest równie istotna.
Jakie produkty warto włączyć do jadłospisu?
W diecie na niedoczynność tarczycy, jak już wspomnieliśmy, istotną rolę odgrywa jod. Z tego względu warto zwrócić uwagę na produkty, które zawierają duże ilości tego pierwiastka, między innymi owoce morza, wodorosty czy ryby morskie, w tym makrela, łosoś bądź dorsz.
Funkcjonowanie tarczycy wspierają również nabiał, jajka czy chude mięso, dostarczając cenne składniki odżywcze i białko. W diecie na niedoczynność tego organu nie można zapomnieć o warzywach.
W przypadku diety na niedoczynność tarczycy niezwykle ważne są tłuszcze.
Zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado, orzechy, olej rybi) wspierają funkcjonowanie układu hormonalnego i pomagają w redukcji stanów zapalnych, które często towarzyszą niedoczynności tarczycy.
Pełnoziarniste produkty również są niezwykle ważne w jadłospisie osoby cierpiącej na niedoczynność tarczycy. Zawarty w nich błonnik pokarmowy wspomaga trawienie oraz zapobiega zaparciom. Te bowiem często pojawiają się w momencie, kiedy tarczyca przestaje odpowiednio funkcjonować.
Których produktów należy unikać?
Istnieje grupa produktów, które mogą wpływać negatywnie na działanie tarczycy. Przede wszystkim należy ograniczyć spożycie soi, ponieważ stwarza ona ryzyko niewłaściwego wchłaniania hormonów produkowanych przez ten gruczoł.
Osoby z chorobą Hashimoto i współwystępującą nadwrażliwością na gluten mogą odnieść korzyści z diety bezglutenowej, ale nie jest ona konieczna dla wszystkich pacjentów z niedoczynnością tarczycy
Niektóre warzywa kapustne, takie jak jarmuż, brukselka bądź kalafior, zawierają goitrogeny – substancje wolotwórcze, które obniżają efektywność wchłaniania jodu. Z tego względu warto ograniczyć ich spożycie do niewielkich ilości, najlepiej po ugotowaniu. W ten sposób zmniejsza się ich wpływ na proces wchłaniania tego pierwiastka.
Zbilansowana dieta – niedoczynność tarczycy
Samodzielne zaplanowanie żywienia przy niedoczynności tarczycy jest trudne. Co więcej, nie powinno się tego robić samemu – poszczególne składniki na tyle mocno wpływają na ten narząd, że istnieje ryzyko pogorszenia jego stanu. Dlatego należy zaufać specjalistom w tym aspekcie. Wśród najbardziej polecanych widnieje BeDiet – zaproponowana dieta na niedoczynność tarczycy wykazuje wysoką skuteczność w zakresie wspierania leczenia.